دسته بندی ها
- بیشتر -نمایش جزئیات
کلیات الکترود

الکترود در بسته بندی های خلاء
بعضی از سازندگان الکترود های روپوش قلیایی کم هیدروژن ، آنها را در بسته بندی های خلاء موسوم به Vac Pac ارائه می کنند .
Vac pas مشتمل بر فویل آلومینیومی چند لایه است . جعبه که از جنس پلاستیک است ، الکترود را از ضربه و سایش محافظت می کند .
الکترود ها بلافاصله پس از تولید ، در بسته بندی vac pas قرارداده می شوند و هوای جعبه تخلیه می شود و آب بندی می گردد . این بسته بندی همیشه شرایط خوب نگهداری الکترود را تضمین می کند . اطلاعات کامل محصول روی بسته بندی چاپ می شود .
سازنده معقد است که الکترود ها داخل بسته بندی خلاء خشک باقی می مانند و بدون لزوم خشک کردن ، آماده به مصرف هستند . این بسته بندی ها اگر پاره و خراب نشوند ، تا سه سال می توانند نگهداری شوند .
الکترود های ارتشی با پسوند M بایستی الزامات :
① کمتر بودن محدوده های اجباری هیدروژن قابل نفوذ برای فلز جوش را بر آورده نمایند .
② درصد رطوبت کمتر
③ چقرمگی بیشتر
پسوند-1)) به معنی آن است که :
◄ الکترود های E7016-1 و E7018-1 دارای مقاومت به ضربه بیشتر یا چقرمگی بهبود یافته هستند .
◄الکترود E7024-1 دارای قابلیت نرمی بیشتری است .
◄ درجه حرارت تبدیل آنها پایین تر است .
EXXXX-1HzR
Hz به معنی آن است که مقدار میانگین هیدروژن قابل نفوذ در جوش کمتر از Z میلی لیتر H2 بر 100 گرم فلز جوش است .
Z می تواند 4 ، 8 یا 16 باشد .
R به معنی آن است که الکترود الزامات آزمون رطوبت جذب شده را بر آورده می کند .
بعضی از سازندگان الکترود مقاوم رطوبت تولید می کنند که دارای علامت ( Moisture Resist ) MR می باشد . این الکترود ها بشرط آنکه روپوش ویژه آنها ، خراش نداشته و صدمه ندیده باشند ، نیازی به پخت ندارند و مستقیما مورد استفاده قرار می گیرند .
کلیات انتخاب الکترود
ضرورت کاری همیشه مبنای انتخاب الکترود است . مطالعه چک لیست انتخاب الکترود ، کار انتخاب را اسان می سازد . اگر عوامل موثر در کار الکترود بدقت مورد بررسی قرار گیرد ، آنگاه در انتخاب الکترودی که پایداری قوس ، همواری جوش ، سهولت تمیز کردن سرباره و حداقل پاشیدگی را داشته باشد یا جوش مرغوبی بدهد . مشکلی وجود نخواهد داشت . برای اطمینان از در نظر گرفتن تمام انتخاب های ممکن خصوصیات ویژه سایر الکترود ها در گروه های مختلف نیز بایستی مورد بررسی قرار گیرند . اگر برای کار معینی بیش از یک الکترود با شرایط مساوی ، مناسب بنظر برسد ، برتری آنها نسبت به یگدیگر بایستی با انجام جوشکاری آشکار شود .
بسیاری از الکترودها ی جوشکاری قوسی بوسیله مشخصات کمیته مشترک AWS و ASTM طبقه بندی می شوند ، ذیلا نمونه هایی از مشخصات ارائه می گردد .
مشخصات الکترود های جوشکاری قوسی فولاد ساده :
AWS-A5.1 ASTM-A233
مشخصات الکترود های جوشکاری قوسی فولاد کم آلیاژ :
AWS-A5.5 ASTM-A310
مشخصات الکترود های جوشکاری فولاد مقاوم خوردگی کرم دار و کرم نیکل :
AWS-A5.4 ASTM-A298
مشخصات الکترود های جوشکاری آلومینیوم و آلیاژ های آلومینیوم :
AWS-A5.3 ASTM -B104
مشخصات الکترود های جوشکاری مس و آلیاژ های مس :
AWD-A5.6 ASTM-A226
انتخاب الکترود
انتخاب درست الکترود برای کار جوشکاری معمولی یکی از مهمترین تصمیماتی است که بایستی گرفته شود . طبیعت فلز جوش و مناسب بودنش بعنوان ماده اتصال دهنده برای قطعات جوش شونده به انتخاب درسته الکترود بستگی دارد .
امروزه پیشرفت زیاد فرایند جوشکاری قوسی فلزی محافظت شده تا حدود زیادی مرهون کیفیت بالای الکترود ها ی موجود است .الکترود ها را می توان طبق موارد زیر طبقه بندی نمود :
- خصوصیات کاری
- نوع روپوش
- خصوصیات جوش
مد نظر قراردادن اندازه الکترود نیز حائز اهمیت است . بایستی خاطر نشان شود که الکترود ها ی زیادی دارای سیم مغزه یکسان هستند ولی خصوصیات کاری و طبیعت فیزیکی و شیمیایی قلز جوش آنها با هم فرق دارد و این تفاوت از روپوش انها ناشی می شود .
مطالعه دقیق خصوصیات اساسی الکترود های جوشکاری نه تنها به کسب دانش فنی برای انتخاب درست الکترود کمک می نماید بلکه در تسلط برفنون استادانه جوشکاری مفید خواهد بود .
اندازه الکترود
انتخاب درست اندازه الکترود برای استفاده در کار مشخصی به اندازه انتخاب درست طبقه بندی الکترود اهمیت دارد .
نکات ذیل بایستی در مورد اندازه الکترود مورد توجه قرار گیرد :
طراحی اتصال
یک جوش گوشه ای را میتوان نسبت به یک جوش لب به لب باز با الکترود بزرگتری جوش داد .
ضخامت قطعه
بدیهی است هرچه #ضخامت قطعه بیشتر باشد از الکترود بزرگتری می توان استفاده نمود .
ضخامت لایه های جوش
ضخامت قطعه جوش شونده و حالت جوشکاری در انتخاب اندازه الکترود موثر است . در حالت های تخت و افقی نسبت به حالت های عمودی و سقفی ، فلز جوش بیشتری میتوان رسوب داد
حالت جوشکاری
در حالت های تخت و افقی نسبت به حالت های عمودی و سقفی الکترود بزرگتری را میتوان مورد استفاده قرار داد .
مقدار شدت جریان
هر چه شدت جریان بیشتری برای جوشکاری در نظر گرفته شود ، اندازه الکترود بزرگتر است .
مهارت جوشکار
بعضی از جوشکاران به قدری مهارت دارند که قادرند الکترود های با اندازه بزرگ را در حالتهای عمودی و سقفی اداره نمایند . تمام الکترود های روپوش دار برای جوشکاری چند پاسه #طراحی شده اند . اندازه الکترود با نوع اتصال و حالت جوشکاری تغییر می کند
اولین #پاس برای جوشکاری #لوله و سایر #اتصالات لب به لب با لبه پخ زده با الکترود 5/2 یا 2/3 میلیمتری جوش داده می شود
انتخاب قطر الکترود برای پاس اول بایستی طوری باشد که ذوب که خوب در ریشه بدست آید و از #سوختگی لبه پرهیز شود .
پاسهای باقیمانده را میتوان با الکترود های 4 میلیمتری 5 میلیمتری در تمام حالتها و 5 میلیمتری یا بزرگتر در حالت تخت جوشکاری نمود .
برای جوشکاری اتصالات لب به لب با لبه پخ زده که دارای تسمه پشت بند هستند ، برای اولین پاس از الکترود 4 و برای بقیه پاسها از الکترود 5 و 6 میلیمتری میتوان استفاده کرد .
برای جوشهای گوشه ای در حالت تخت الکترود های 4 ، 5 یا 6 میلیمتری میتوان مورد استفاده قرار گیرند . ورق های خیلی ضخیم را می توان با الکترود های بزرگتر جوشکاری نمود .
#جوشکاری گوشه ای و لب به لب در حالت غیر عادی با الکترود های به قطر 4 میلیمتر انجام می شود . برای بعضی از این جوشکاری ها الکترود های 5 میلیمتری می تواند مورد استفاده قرار گیرد . #اندازه معمولی الکترودهای کم #هیدروژن برای جوشکاری در حالت عمودی و سقفی 2/3 میلیمتر و 4 میلیمتر می باشد . این الکترودها برای جوشکاری در حالت های #تخت و #افقی می توانند 4 میلیمتر ، 5 میلیمتر یا بزرگتر باشند .
شرایط کاری
شرایط کاری مبنای انتخاب درست #الکترود می باشد . بازبینی همه جانبه کار برای تعیین آنچه که از الکترود انتظار می رود ، حائز #اهمیت است ، در جدول عوامل #موثر در #انتخاب الکترود ارائه گردیده است .